Motivation !?

Fysisk aktivitet är en av de viktigaste faktorerna för att långsiktigt kunna leva med en stabil vikt. På vintern är det tufft för många. Mörker och kyla är två faktorer som gör att vi känner oss trötta.

Välj aktiviteter som är realistiska att genomföra och om möjligt också lustfyllda. När vi gör saker som vi tycker om så ökar lusten att fortsätta med det. Att ha bra kläder, skor och eventuell utrustning, till exempel broddar är också viktigt så att man varken blir för kall, för varm eller gör sig illa. Under denna mörka del av året så är det viktigt att få så mycket dagsljus som det går. För de flesta av oss som jobbar inomhus hela dagarna är det nästan omöjligt. En kortare promenad, kanske fem eller tio minuter, kan göra stor skillnad.

Men hur motiverar man sig själv att fortsätta träna när man egentligen bara vill ge upp?
När det känns så mycket enklare att bara slå sig ner framför teven.

Du måste ställa rimliga krav på dig själv! Fråga dig själv – hur har min träning sett ut under det senaste året? Är den rimlig? Börja i liten skala och belöna dig själv när du genomfört din träning. Påminn dig också om att all form av rörelse är bättre än att vara stilla och för varje gång som du – trots att det känns motigt – genomför den träning du planerat så har du tagit ett steg närmare det mål som du satt upp för dig själv.

Det är viktigt att påminna sig själv om att varje handling kommer av ett aktivt beslut och att besluten leder dig närmre, eller längre ifrån ditt mål.
Det är du som bestämmer. Fundera noggrant över vad det är du vill med din träning och ta sedan ställning till hur mycket du är villig att ge. Sätt upp delmål så att vägen mot målet blir överskådligt.

Men, om man helt gett upp??
Var beredd på att sådana stunder kommer. Stanna då upp och påminn dig om vad det var som gjorde att du bestämde dig för att träna. Vad var det du ville uppnå? Bestäm dig sedan för en enkel aktivitet och genomför den på ett planerat sätt. Belöna dig sedan för att du börjat på nytt. Det är viktigt att betrakta bakslag som just bakslag och inte som något permanent misslyckande. Sätt upp nya små mål och börja att gradvis öka mängden fysisk aktivitet. Fem minuters promenad är betydligt mer än ingen promenad alls. Prata vänligt med dig själv och uppmärksamma de aktiviteter du faktiskt gör istället för dem du inte gör.

5 motivationstips

1. Gör en realistisk planering för din träning – en planering som är möjlig att hålla.

2. Avsätt tid för dig själv – både för träning och för att belöna dig efteråt. Du är värd det!

3. Påminn dig själv om att det är OK att inte tycka att varje träningstillfälle är superroligt – men genomför det ändå för din egen skull.

4. Gå hellre en kortare promenad än ingen alls.

5. Gör något tillsammans med en vän.

 

källa: AB


Kommentarer

Lämna svar här:

Namn:
Guldfisk?

E-postadress: (bara jag som ser)

Din bloggadress:

Ditt svar:

Trackback
RSS 2.0